Fänkål- & palsernacksoppa!

Idag gick planeringen åt skogen. Jag skulle ju njuta av chips i kväll, så hade förberett ett lätt kvällsmål.

Tränade efter jobbet, följt av en stunds bastu, sen fick jag åka hem och laga mig lite mat. Sent om sider kom jag iväg till stallet. Jaja, ibland blir det inte som man tänkt sig.

Till mat blev det iaf en laddning fänkål- & palsternacksoppa. Palsternacka visste jag sen innan att jag tycker om, helst honungsrostade i ugnen. Fänkål luktar åtminstone som lakrits, och det tycker jag om! Jag har aldrig ätit det förut, men tänkte chansa. Dessutom var det stora vita bönor. Jag gillar inte bönor! Möjligtvis slinker det ner några små vita bönor i tomatsås när jag äter Chili con Carne, men dom brukar jag försöka svälja hela så jag slipper tugga i dom. Denna soppan skulle mixas, så jag tänkte att jag testar!

Soppan blev otroligt tråkig i färgen, beige! En för mig väldigt intetsägande färg. Smaken, ja den var helt ok. Inget wow så gott, men inte äcklig på något vis. Ganska intetsägande den också. Tur den gick att äta iaf för det blev 7 portioner. Några bönor kände jag inte smaken av heller.


Invägning v. 5

Frustrerad. Det är vad jag känner mig nu!

Började i morse med att mäta mig. Inte en cm hade det förändrats, varken i midjan eller över stussen.

Sen var det då dags för vägning. Precis som jag misstänkte har det inte hänt någonting. 80,55 kg stannade vågen på. -0,15 kg är ju ingenting på en vecka! Känns som det lika väl hade kunnat varit ett plus. Totalt i januari blir det iaf -2,25kg.

Känner mig väldigt uppgiven just nu. "Vågade" knappt äta något till lunch, så nu är jag hungrig igen. Efter jobbet blir det en tur till gymmet, cykel, löpning och crosstrainer står på schemat. Följt av en skön stund i bastun.

Idag har det dessutom gått 21 dagar, tiden det uppskattas att byta en vana. Jag skulle belöna mig med lite chips. Just nu känner jag att jag inte förtjänar några chips. Det skulle bara bli tröstätning av det hela, och då kommer jag inte kunna begränsa mig till den mängd jag bestämt innan.

Bläää!

Motivation!

Det här med att hålla sig motiverad är jobbigt för mig. Jag kan bestämma med mig själv att det DÄR ska jag göra idag! Sen när tiden väl är inne, då knorrar jag och försöker komma på diverse olika ursäkter för att övertala mig själv att inte göra det jag bestämt att jag ska göra.

Så går diskussionen fram och tillbaka mellan "det goda" och "det onda" jaget, och det känns som jag har en lätt dissociativ identitetsstörning.

Jag diskuterade detta med en kollega, han har precis gjort den svenska klassikern. Jag frågade var han fick sin motivation i från. Ingen speciell stans, var svaret. Jag bara gör det. Vidare förklarade jag att jag ofta tröttnade efter ett tag. Hans resonemang var att vissa bara har "det", andra inte.

Det var någon gång tidigt i höstas vi pratade om detta, och det har liksom legat och gnagt i mig. Det går så hand i hand med ett av mina motton - var man är sin egen lyckas smed. Om jag inte anstränger mig och verkligen tränar på vad jag än bestämmer mig för, så kommer jag aldrig bli duktig på det. Endast en medelmåtta, precis som jag känt mig i hela mitt liv.

Men nu har jag bestämt mig, jag ska inte ge upp! Jag ska bli en liten hälso/träningsnörd. Envis som synden är jag, så det ska gå!



Gillar citatet under bilden. Det och tanken på min kollega ska driva mig framåt och varje gång jag börjar dala så kan jag gå tillbaka hit och komma ihåg varför jag gör det jag gör.


Längtar till sommaren!

Samtidigt som jag gillar snön och chansen att få åka lite skidor snart så längtar jag ändå till sommaren!

Idag blev det lite försmak på sommaren.

Gjorde en indisk potatissallad. Så enkel som potatis, äpplen, filmjölk, majonäs och naturligtvis curry. Det skulle varit bönor i också, men det är jag inte särskilt förtjust i. Marinerade en kotlettbit i lite olja och sambal oelek och "grillade" biten i ugnen.

Majonäs är ett djävulens påfund, kalorierna skjuter i höjden av minsta lilla!


Nyttiga muffins!

Nu är mina powerbars slut så jag tänkte testa något nytt.

Hittade ett recept på nyttiga muffins. Som vanligt kan jag inte göra något enligt originalreceptet utan ska alltid dit och ändra lite.

Mitt recept blev:

3 dl mjöl
1 dl havregryn
½ dl hackade mandlar
2 msk honung
2 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
½ dl russin
1 dl Vaniljkesella
2 mosade bananer
2 slagna ägg

Smakade gott och var riktigt mättande.

Dessutom luktat det gott i hela lägenheten!



Lyxig Landgång!

Idag har jag fredagslyxat med landgång. Något som jag tyckte kändes hyfsat nyttigt. Var duktig och vägde allting jag hade på.

Efter att ha fyllt i matdagboken.se så landade det på 763 kcal. Oops! Jaja, det fick ju plats i budgeten iaf.


Motionera mera!

Det är mycket motion just nu. Maten känner jag att jag har kontroll över så då kan jag lägga mitt fokus på träningen.

Idag har jag varit på BodyPump igen. Precis som förra gången kändes det sådär efteråt, fast det var sjukt jobbig under tiden. Skakade riktigt i armarna på slutet.

Vi gjorde en magövning också som jag skulle kunna göra hemma. Man satt lätt bakåtlutad med böjda ben och hälarna i marken. Sen svingade man vikten från ena sidan till den andra och dunsade ner den i golvet. Så enkelt och så jobbigt!

Ökade vikten till 10kg när vi körde benövningar. Så förhoppningsvis får jag lite träningsverk där jag verkligen behöver det.

Har dessutom hittat en sida där jag kan omvandla BodyPumpen till antal steg. Ett pass på 60 min ger 9200 steg, som med min steglängd ger 6,72 km. Jag kunde också räkna hur långt träningscykeln och crosstrainern motsvarade.

Jag kommer långt så här i början, räknar ju lite retroaktivt från årets början. Just nu är jag på väg 23 ungefär i höjd med Vislanda.

Mer motiverad!

Idag var jag mer motiverad inför min morgonpromenad! Det var aningen mildare i luften också vilket var skönt. Benen bara matade på och vips så var jag framme. På vägen hem blev det lite motigt i uppförsbacken, men satte min envisa sida till och kämpade mig upp.

Att gå till Wales har verkligen peppat mig. Ska strax flytta över min tvätt till torktumlaren och sen bege mig ut på ytterliggare en promenad. Så när jag är klar med den har jag tagit mig till Växjö och en bit in på Norrleden. Så här ser det ut där:


Sen är det dags för Biggest Loser Sverige på tv:n.


Gå till Wales!

Ja fast inte bokstavligt. Det är ytterliggare en utmaning för att sporra mig själv med promenaderna.

Jag lägger ihop distanserna jag går på mina promenader och kollar på kartan hur långt jag kommit på min resa.

Totalt är det 1910km från dörr till dörr.


Efter att ha lagt ihop alla promenader (inkl löpbandet) har jag hittills i år gått 17,89km. Befinner mig då på riksväg 23/37 strax utanför Gårdsby.



När jag "kommit fram" tänkte jag unna mig en resa dit och hälsa på mina vänner!

Veligt värre!

Åh vad jag blir trött på mig själv! Kom i säng alldeles för sent igår, med följden att jag snoozade alldeles för många gånger i morse. Varje gång en snooze dök upp sa jag till mig själv att nu måste du gå upp för du ska promenera till jobbet idag. Nästa tanke var, näe, bara sova lite till. Velade många gånger fram och tillbaka.

När påminnelsen om att jag skulle promenera till jobbet dök upp på telefonen vid halv 7 så klev jag åtminstone upp. Kvart i 7 var jag påklädd och sminkad. Sen var kattmaten slut och jag behövde göra i ordning mellanmål. Klockan blev 7 innan jag kom iväg. Brukar försöka vara på jobbet vid 7, men vi har ju flextid så det var ingen större fara.

När jag väl pluggat i min ljudbok i öronen och gett mig ut så var det ganska skönt att promenera. Lite kyligt, men uppiggande! Jag gillar verkligen konceptet med att lyssna på ljudbok när jag promenerar för jag koncentrerar mig så på boken att benen bara går av sig själva. Inga tankar på att det är långt kvar eller är jag inte framme snart, utan plötsligt är man bara framme!

Boken är ju lite hmm, speciell. På ett bra sätt. Idag diskuterades det bl a varför människorrasen (sett ur ett intergalaxtiskt perspektiv) alltid var tvungen att påpeka det uppenbara. En teori var att om inte människor hela tiden rörde på sina läppar så kanske de växte ihop. En annan teori var att om man inte hela tiden rörde på läpparna så kanske hjärnan skulle behöva arbeta. Hemska tanke!

Ja, men kan inte låta bli att gå och småle!


Veckans träning!

Idag har jag påbörjat denna veckans träning. Totalt blev det 15 min cykel, 10 min crosstrainer, 6 minuter promenad (6km/h) och 4 min löpning (8km/h).

Det låter ynkligt med 4 minuters löpning, men sist klarade jag bara 3 minuter. Nästa gång ska jag klara 5 minuter! När jag klarar 10 min får jag väl höja hastigheten till 9km/h och börja om igen.

Planen för resten av veckan är att promenera till jobbet imorgon och på torsdag. Sen har jag anmält mig till BodyPumpen på fredagen igen. Jag vet att jag sa att det inte riktigt var min grej, men träningsvärken efteråt var riktigt tillfredsställande.

Sen blir det förhoppningsvis långpromenader i helgen... Ska ta och inhandla lite träningsredskap också när lönen har trillat in! 

Invägning v. 4

Så har vi då varit och stått på vågen igen. Naturligtvis kan man inte förvänta sig samma viktnedgång som första veckan, och jag hade sagt att så länge det hamnar på minus så är jag nöjd!

80.7 kg stannade vågen på. -0.4 kg. Någonstans hoppas man ändå på stora siffror, fast jag tjatar om att det är mer hälsosamt att gå ner långsamt i vikt. Efter att ha känt efter en stund känner jag mig ändå ganska nöjd faktiskt. Det är ju ett steg i rätt riktning!


Spridning!

Det här med nyttigheter verkar sprida sig på jobbet. En kollega har snackat länge om att han ska börja cykla till jobbet, nu är det dags att börja för det. Så imorgon ska vi till gymmet tillsammans och träna tillsammans.

Sen håller en annan kollega på att riva ut badrummet hemma, så han behövde duscha på jobbet. Då ska han halvt på skoj, att då kunde man ju passa på att träna en stund innan. Vi har tjatat på honom hela eftermiddagen, får se om han tar med sig träningsklädder imorgon eller "glömmer" dom. :)

Sen höll jag på att ta fel kesellaburk till eftermiddagsfikat. Tydligen är det någon annan som också äter det!

Hunger!

Mycket riktigt blev det alldeles för lite mat igår och när jag skulle gå och lägga mig var jag hungrig. Det är svårt att sova då och jag föll för frestelsen och enkelheten att plocka upp två dumlekakor ur frysen. Gott var det! Om jag blev mycket mättare vet jag inte, men jag var nöjd för tillfället.

Nu är jag hungrig igen. Det är snart dags för frukost, det gäller bara att tajma det rätt så man slipper trängas med alla andra. Än så länge har jag bara ätit en tesked honung, känner lite drag av en förkylning, så det gäller att mota den i grinden. Får leta reda på mina c-vitamintabletter i eftermiddag... 

Positivt och negativt!

Jag försöker få någon form av balans med min mat och just idag blev det både positiva och negativa slutsatser.

När jag fyllt i alla mina uppgifter på matdagboken.se så räknas det ut ett energibehov. 2128 kcal, det är vad jag behöver för att behålla den vikt jag ligger på just nu. Sen har jag lagt till ett viktminskningsavdrag på 400 kcal. Så jag får inte gå över 1728 kcal per dag.

Men jag försöker hålla mig runt 1500 kcal och inte under 1200 kcal för då blir jag så trött och grinig.

Idag har tyvärr varit en sådan dag. Endast 917 kcal. Det är då sötsuget kommer krypande, och det är lätt att ta något onyttigt (för man har ju många kalorier "tillgodo").

Positivt idag är ändå att jag fått till en bra energibalans mellan kolhydrater, fett och protein. Livsmedelsverket rekommenderar att 25-35% av energin ska komma från fett, 55% från kolhydrater och 10-20% från protein.

Jag tycker lite annorlunda. Kolhydrater känns mest som bukfylla för mig och det faktum att det är proteiner som gör att man känner sig mätt har gjort att jag istället strävar efter ungefär lika dela kolhydrater, fett och protein. Detta är helt min egen teori och jag har inga vetenskapliga belägg för det.



Idag har jag lyckats få till balansen, vilket är bra, men behöver komma upp i kalorimängd också för att det ska bli riktigt bra.

Något annat positivt är att jag mätte mig i morse. Runt midjan, 85 cm, det är 10cm mindre än för knappt två veckor sedan. Känns helt otroligt! Får ta och dubbelkolla på tisdag. På stussen har det dock bara minskat 4cm vilket känns sådär i förhållande till midjan. Det är över stussen jag behöver minska mest.

Ljudbokspromenad!

Idag har jag varit på ljudbokspromenad. Tanken bakom är att man inte får lyssna på boken om man inte är ute och går.

Jag börjar med Liftarens Guide till Galaxen. Jag har sett filmen och lyssnat på radioteatern, men aldrig läst boken. Men jag hoppas och tror attt den är så spännande att jag vill promenera överallt!



Idag blev det en timmes promenad!

Fredagsmys!

Denna jobbiga djupt rotade traditionen i mitt liv.

Något vill man ju unna sig när det är helg. Efter att ha velat fram och tillbaka och fyllt i olika alternativ i matdagboken har jag kommit fram till grönsaker med dipp. Minimajs och paprika och dippsås gjord på lättfil istället för gräddfil. Sen köpte jag lite selleri för att testa för första gången.

En laddning på 3dl ska räcka både fredag och lördag. Så endast en halv burk minimajs och en halv paprika per dag. Det gäller att hålla fingrarna i styr!

Problemet är bara att jag får 7dl lättfil över som jag inte vet vad jag ska göra med. Har även en halvliter lättmjölk som jag måste använda. Dricker inte mjölk eller äter fil sådär rakt upp och ner. Tips?



Just nu ångrar jag bara att jag inte köpte någon kolsyrad dricka. Förra helgen köpte jag en cider som räckte hela helgen. Nu är jag sjukt sugen på det!

BodyPump!

Så graciös som hon på bilden var jag inte!


Men BodyPump passet gick helt ok. Vi var många nybörjare med otränade kroppar. Placerade mig strategiskt långt fram, så jag inte kunde maska mig undan. Sen har jag ett enormt bekräftelsebehov så att står jag nära instruktören så inbillar jag mig att allt hon säger är riktat till mig (fast jag egentligen vet att det inte är så).

Massor med grejor skulle man ha. Stång, vikter, step-up bräda och matta. Totalt 5kg hade jag på min stång. Det kändes lagom att börja med, och på slutet var det lite jobbigt. Övervägde ett par gånger att plocka av lite vikt, men jag bet ihop och körde vidare.

På slutet gjorde vi lite övningar utan vikter, bl a sit-ups, eller crunchies som hon kallade det. Jag har alltid varit värdelös på sit-ups, även när jag på högstadiet faktiskt hade skymtar av en tvättbräda. Men vi gjorde dom tvärgående och det tog enormt mycket mera. Aj aj aj min mage alltså! Likaså när vi körde med benen i luften.

Slutsumman är nog ändå njae. Jag uppnådde inte den tillfredsställelse som jag får när jag tar ut mig ordentligt. Inte det att jag inte var trött i musklerna. Det var jag, och jag lär få rejäl träningsvärk, men jag behöver nog ett pass med mer konditionsträning. När jag kämpar så jag är alldeles illröd i ansiktet, svetten bara dryper och jag är på gränsen till att skrika rakt ut pga ansträngningen. Då känner jag mig nöjd!

Vad har jag gett mig in på?

Jag vet inte hur jag tänkte när jag anmälde mig till ett Body Pump pass. Imorgon är det dags och nu sitter jag och har lite ångest. Jag vet inte ens vad Body Pump innebär! Antar att det är någon typ av aerobicspass, där alla ska göra samma rörelser samtidigt. Jag hatar sånt! Hamnar alltid efter och ger upp.

Men det verkar bli en liten grupp, och bara kollegor, så jag kan inte smita ut bakvägen obemärkt. Måste kämpa!

65 kg 65 kg 65 kg 65 kg 65 kg! Gaaaah!

Det blir som det blir...

... när det inte blir som det skulle.

Idag har jag varit iväg med hästen. Förberedde mig genom att ta med mellis och göra ett par enkla mackor till kvällsmat. När det var mellisdags var jag så nervös så jag kunde inte äta, allting bara växte i munnen på mig.

Sen tänkte jag äta kvällsmackorna efter vi var klara, men det blev att jag körde iväg direkt istället. Tur var väl det för 2 minuter efter jag kommit hem började det vräka ner snö!

Så nu har jag satt i mig både mellis och kvällsmat samtidigt, lite sent men jag har iaf fått i mig det jag skulle och inget annat. :)

Bästa pepplåten ever!

Jag skrev ett riktigt depp inlägg förut (som jag inte publicerade). Om att jag hade en sån där dag där jag i mitt "tidigare liv" hade dämpat min oro med att äta chips.

Men jag begav mig till gymmet efter jobbet. Började med 10 min cykel, sen 10 min crosstrainer. Avslutade med promenad i 6km/h med inslag av löpning 8km/h. Jag var rejält mör i benen mot slutet.

Mitt i värsta löpningen kom då bästa pepplåten på radion! Kapten Röd - Ju Mer Dom Spottar.

Det är inte alls min typ av musik, man jag har alltid gillat den p g a texten. I träningen tog jag till mig orden och tog ut min ilska mot alla dom som trycker eller har tryckt ner mig i livet genom att springa och kämpa ännu mer!



Håll hårt i din goda vän, för där ute finns det gott om ormar
Gå med dom som vill dig väl, även om dina fickor är tomma
Glöm dom som vill sänka dig, sudda bort bad minded tjommar
Ju mera dom spottar på mig, desto snabbare kommer jag blomma

Suddasuddasuddasudda bort dom
Nertryckare finns alldeles för gott om
Suddasuddasuddasudda bort dom
Som hugger dig i ryggen när du vänder dig om
Vi ser dom redan från start, ögonen säger en helt annan sak
Och det visar sig snart att det rötnaste hjärta har helt annat skal
Vi suddar bort alla tungvrickare
Dom blir mätta på att andra blir hungrigare
Dom vill se oss som en byggsten i deras del av system
Så vi rör oss flummigare
Men gropen som dom gräver kommer dom själva falla i
Men när dom slåss för att skydda sin hierarki
För vad tror dom växer upp när så mycket hat gror?
Tänk i andra banor, jag ber dig!

Håll hårt i din goda vän, för där ute finns det gott om ormar
Gå med dom som vill dig väl, även om dina fickor är tomma
Glöm dom som vill sänka dig, sudda bort bad minded tjommar
Ju mera dom spottar på mig, desto snabbare kommer jag blomma

Ställ in ditt sikte på nåt positivt
För något ryggbitande har vi ingen tid
Jo, jag ser dom men jag bara väljer att se förbi
Kan inte låta dom stjäla min energi
Nej, om nån vill hålla ner dig och se dig vissna
Så använd deras hat som en gnista
för vi växer upp med ljuset, kommer ifrån de dunkla
Det är klart dom vill se vår skuta sjunka
Jag ser dom inte på min radar
Så det spelar ingen roll hur många troll som hatar
Jag bara ser aldrig tillbaka
Nej nån guldgrävarvän kommer jag aldrig sakna
Nej en god vän går först
Dom finns vid din sida när sommar blir höst
Skin över dom, låt dom växa
Har inget hat i mitt bröst!

Håll hårt i din goda vän, för där ute finns det gott om ormar
Gå med dom som vill dig väl, även om dina fickor är tomma
Glöm dom som vill sänka dig, sudda bort bad minded tjommar
Ju mera dom spottar på mig, desto snabbare kommer jag blomma


Vägning v.3!

Mina tankar om vägning. Jag tror på att inte väga sig för ofta. Skulle jag väga mig varje dag skulle jag nog känna att det inte händer något. Visst är det ju många bäckar små, men jag föredrar att vänta och se floden istället. Sen har jag börjat mäta mig också. Det är framförallt stussmåttet jag vill hålla koll på, för det är mitt stora problemområde.

Idag har första veckan av Tjockisklubben gått och det var dags att väga in igen. Vågen stannade på 81.1 kg. En minskning med 1,7 kg. BMI:t minskade med 0,5 och procentuellt var det en viktminskning på 2,05%. Upp i ledning! Tjoho!



Idag väntar lite träning efter jobbet!

Glass till frukost?

Javisst!

Hittade på matdagboken.se ett recept på en smoothie, lättmjölk, bär och Keso. Den kunde man antingen mixa och dricka direkt, eller slänga in i frysen och äta som glass. Full med protein som är precis vad jag behöver.

Jag är ingen morgonmänniska, eller jo, jag kan kliva upp tidigt, men det tar en bra stund innan jag kommer igång. Att ställa sig och blanda smoothie på morgonen skulle bara sluta i katastrof tror jag. Därför förberedde jag en sats smoothie och körde in i frysen. Mums med glass till frukost, snacka om helglyx!



Här med blåbärssmak! Jag rekommenderar dock att man fryser in den i portioner för den blir riktigt hård!

Gurkvatten!

Detta var något jag snubblade över när jag läste om olika dieter för ett par år sedan. Ingredienserna ska hjälpa till att motverka uppsvälldhet och att man släpper på vatten man har bundet i kroppen. Om man vill tro på det är helt upp till var och en, men jag tycker det funkar för mig.

Ingredienser:

2l vatten
1 citron
½ gurka
ca 1 tsk riven färsk ingefära
ev 12 små mynta blad

Blanda allt i en behållare och låt stå kallt över natten.



Jag har gjort en laddning ikväll. Det är en ganska speciell smak, så det kanske inte passar alla. Minns förra sommaren när jag hade gjort en laddning och ställt i kylen. Pappa kom in och skulle ta ett glas lemon-lime saft som är ungefär samma färg. Han spottade och fräste!

21 dagar!

7-14 dar är väl ungefär vad jag brukar kunna hålla i koncentrationen och motivationen när jag tidigare försökt ta tag i mitt liv.

Diverse foskare och psykologer säger att det tar ungefär 21 dagar att byta en vana. Naturligtvis är det individuellt, men det känns som ett bra riktmärke. Därmed har jag satt mitt första mål. Jag ska föra min matdagbok och planera vad jag äter i 21 dagar. Dvs till och med den 31 januari.

Efter 21 dagar tänker jag belöna mig med lite chips. Chipsen är mitt stora hjärnspöke just nu. Problemet är bara att jag måste kunna begränsa mig och inte sätta i mig hela påsen. Jag får väga upp så mycket chips som motsvarar antal kalorier jag har kvar till min maxgräns den dagen och bara äta dom. Är jag smart så passar jag på att träna den dagen så har jag extra många kalorier att ta igen... :)


Förberedelser



Att förbereda är a och o för mig. Jag lever ett ganska hektiskt liv, åtminstone om veckodagarna. Jag har varken lust eller ork att ställa mig och laga mat på kvällen.

Har jag inget förberett blir det lätt att jag antingen åker förbi ICA och köper en påse chips eller så struntar jag helt i att äta.

När jag började ta tag i mitt liv sent i höstas så gick jag över på att äta mackor till kvällsmat, typ med köttbullar och rödbetssallad.

Nu har jag tagit nästa steg i utvecklingen och gått över på lite lagad mat, nämligen soppor. Det är väldigt enkelt att låta puttra på spisen på söndag eftermiddagen och man får ut många portioner av det.

Trots att jag är ganska kräsen så tröttnar jag inte på att äta samma mat flera dagar i rad. Maten på jobbet varierar ju så då kan jag äta samma soppa flera kvällar i rad. Söndag - Torsdag är det soppkväll, sen lyxar jag till det lite på fredag och lördag. Det gör det också enkelt att fylla i matdagboken, för jag kan lägga in det som en favoritmåltid.

Idag har jag gjort majssoppa. Den var väl sådär. Lyckades inte få den riktigt slät och jag överdoserade citronen en aning. Men fullt ätbar. Eftersom det inte är något kött i soppan så blir det en macka med makrill i tomatsås till. 8 portioner stog det att det skulle bli i receptet, men jag fick det bara till fyra. Så nu måste jag komma på något bra att äta till torsdag kväll. Tips någon?


Veckans värsta dag!

Söndagar är min jobbigaste dag. Ofta har jag inte särskilt mycket att göra och jag är ständigt i kylskåpet och rotar. Förut har kvällen oftast avslutats med en påse chips.



Så idag gäller det att jag biter ihop. Har planerat dagens mat i detalj och jag har redan tagit en promenad med hästen.

Suget är enormt, så det är bäst jag hittar på någonting att göra!


Nya smaker!

Idag har jag äntligen köpt hem lite kesella. Jag stog och velade länge om jag skulle ta vanlig kesella eller vaniljkesella. Så jag tog en av varje. Visste inte alls vad kesella smakade, men vanilj är ju gott iaf tänkte jag.

Så till mellisen tog jag en halv kesella med ungefär en matsked frysta blåbär. Smaken var inte så tokig, men konsistensen var väldigt tjock. Men allt eftersom bären smällte så jag kunde blanda ut det så blev det bätte. Till det en powerbar. Kan även tänka mig att det kan vara gott med müsli i.



I veckan ska jag slänga i lite bär i kesellan på morgonen och ta med mig den och en powerbar till eftermiddagsfikat på jobbet.

Förlorat oskulden!

Ja, tränings-oskulden!

Idag tog jag mig ner till gymmet. Möttes av två brandbilar och räddningstjänsten. Shit, tänkte jag, nu kanske jag inte får gå in. Men det var i den norra delen av byggnaden som larmet hade gått, så det var lugna puckar.

Gymmet var öde, så jag kunde undersöka maskinerna i lugn och ro.

Började med 10 min promenad på löpbandet. Låg större delen av tiden runt 5km/h och sen spurtade lite sista minuterna.¨

Fortsattde med 10 min på crosstrainern. Jag har aldrig använt en sådan innan, men det gick bra. Däremot fick jag inte igång displayen och sånt på den, så vet inte om man kanske kan ställa in motståndet. Det var iaf sjukt jobbigt, framför allt i låren, så jag fick pausa två gånger under tiden.



Sista minuterna var en ren pina, jag bara väntade på att klockan skulle ringa. Men så tänker jag på Biggest Loser och framför allt "bekvämlighets-Åsa". Jag är precis likadan, och lägger gärna av så fort det blir jobbigt. Nu pressade jag mig att hålla på tills tiden var ute.

Sen tog jag 10 min på cykeln efter det, men usch så obekvämt. Kunde inte höja styret så mycket som jag hade velat, och sänkte jag sadeln så blev det för nära pedalerna. Men jag stog ut alla minuterna iaf!

Nu känner jag mig nöjd! Har ockuperat ett skåp också så jag har mina skor och lite sånt där, så kan jag gå direkt från jobbet.

Stamkund på ICA!

Idag har jag varit på ICA för 3:e dagen i rad och med mina mått mätt storhandlat varje dag.

Men nu har jag handlat mat som ska räcka länge! Ska inte behöva köpa mer än något enstaka förrän nästa helg.

Det behövs lite för att lägga om sin kost. Min totala inköpslista (bara maten) denna veckan innehåller:

Hasselnötter
Mandel
Russin
Honung
Scharlottenlök
Majs
Chili
Citron
Matlagningsyoghurt
Tomat
Mozzarella
Basilika
Cider
Jäst
Skinka
Svamp
Bröd
Makrill i tomatsås
Potatis

Det känns ovant att så mycket i kylskåpet, det brukar gapa tomt, speciellt i frukt och grönt avdelningen. Det ser det ju lite fattigt ut ändå, men så blir det när man bara är en person i hushållet.

Naturligtvis glömde jag köpa Kesella och frysta bär, så kanske måste jag till ICA imorgon också. Virrpanna!


Powerbars!

Jag har fått en fråga om receptet på de powerbars som jag gjort. Dom består av:

2 dl havregryn
2 dl blandade nötter, fröer och kärnor
2 dl blandad torkad frukt
1 dl naturell yoghurt
2 tsk pepparkakskrydda
1 msk honung
En nypa salt

1. Sätt ugnen på 110˚C. Grovhacka nötterna och den torkade frukten.
2. Blanda med resten av ingredienserna i en bunke. Blanda ordentligt till en ”deg”.
3. Forma till snygga bars.
4. Lägg dem på smörpapper och grädda dem i ugnen ca 1½ timme.
5. Låt svalna och rulla sedan in varje bar i folie eller papper. Förvara torrt.

Grundreceptet är till 5 bars, men jag gjorde den storlek jag kände var lagom. Jag gjorde en dubbelsats med hasselnötter, mandel och russin och plattade ut på en plåt. Av det fick jag ut 14st bars, men jag rekommenderar att göra dom i portioner (som man skulle i receptet) från början då dom hade en tendens att spricka när jag skar dom.



Jag premiär åt en till eftermiddagsfikat idag. Smakar riktigt bra! Lite torra kanske, men har man lite kesella till så tror jag det blir kanonbra!


Sötsugen!

Ikväll har jag varit fruktansvärt sötsugen! Jag har Biggest Loser Sverige att tack för att jag inte gick till köket och kylskåpet. Men man får hålla i sig hårt i reklampauserna.

Mina powerbars jag bakade igår blev inte så bra. Kanske inte så konstigt när jag glömde ha i 4dl havregryn. Nu har jag gjort en ny sats så imorgon ska jag få lite mellanmål.

Tittar man på mitt kaloribehov så ligger det på 2153 kcal, men med en viktminskning på 400 kcal ska jag äta 1753 kcal per dag.

Just nu har jag svårt att bara komma upp de 1200 kcal som man behöver bara för att kroppen inte ska svälta sig själv. Idag endast 1037 kcal vilket är alldeles för lite! Däremot känner jag mig nöjd med att tryckt ner fettet till 33% och ökat proteinet till 26%. Totalt sett är det dock fortfarande för lite i gram mätt, men det hänger ju ihop med att jag behöver äta mera.

Måste säga att det känns jättemärkligt att äta mer för att gå ner i vikt. Men skillnaden är ju att jag äter nyttiga saker istället för massor med chips!

Träning ja...

... det blev det ingen.

Varför? Jag kan rabbla upp massor med dåliga ursäkter, men egentligen finns det ingen ursäkt.

Jag känner mig helt sjukt obekväm i en träningslokal. Jag vill helst inte att det är någon annan där alls, speciellt inte första gångerna. Ganska löjligt egentligen.

Nya planen är att träna på lördag, antingen tidigt på morgonen eller typ mitt på dan, då borde det inte vara någon där.

Blä på mig själv just nu!

Har bakat powerbars ikväll. Efter tips lutar det åt att det blir kesella med frysta bär och en power bar till mellanmål. "Smeten" smakade bra, får se hur dom blir när dom har svalnat.

Idag har jag lyckats pressa ner fettet till 36%, det är jag nöjd med! Däremot var det knappt att jag fick ihop tillräckligt med kalorier. Inte konstigt att jag varit trött och grinig idag...

Viktigt 2012

Aka Tjockisklubben

Det är en lite tävling/utmaning som vi har på jobbet. Fungerar lite som Biggest Loser, den som gått ner mest i procent innan midsommar vinner! Sen är det månadsvinster där den som gått ner mest under bara den månaden vinner.

Vi var några som vägde in oss igår. För mig stog vågen på 82,8 kg. Så nu är vi igång och hädan efter blir det vikt-rapporter varje vecka.

Nu gäller det att jag håller mig till vad jag planerat äta och INGET annat!



Ikväll ska jag bege mig mot min första träning på gymmet.

Soppa och promenader!

Idag på morgonen lämnade jag bilen på verkstan, vilket innebar promenader till och från jobbet. Bästa dagen verkligen med tanke på snön! Or not...

Avverkade knappt 2km på 20 min, dvs knappt 5km/h. Inte särskilt raskt, men det var knappt jag var varm när jag kom fram. Får ta och höja tempot till nästa gång! Idag skyller jag på halkan!

När jag vaknade idag var jag jättehungrig. Jag funderar på varför. Var det inte tillräckligt med soppa igår? Åt jag den för tidigt/för sent? Är det bra eller dåligt att jag var hungrig?

Denna veckan testar jag som sagt med soppa till kvällsmat. Gjorde en morotssoppa i söndags, det var väldigt smidigt, den stog och puttrade för sig själv medan jag pysslade med annat, i detta fallet diska ^^. Till det gjorde jag smördegspinnar. Kanske inte jättenyttiga men så enkla och goda! 



Receptet på morotssoppan hittar ni här. Nästa gång ska jag nog krydda med lite cayennepeppar också för att få lite sting.

Smördegspinnarna gör man genom att skära den utkavlade degen i cm breda remsor, penslar med olja och strör på lite havssalt, eller ost, sesamfrön eller vad man nu gillar. Vill man piffa till det så vrider man dom lite så ser det riktigt proffsigt ut! In i ugnen 200 grader 6-7 min.  

Av någon dum anledning fick jag för mig att baka i helgen. Jättebra om man ska dra ner på sötsakerna! Det blev både morotskaka och dumlekakor. Nu har dom åkt i frysen och får bara plockas fram i nödfall alternativt som belöning.

Nu ska jag bli...

Mattider

Jag har funderat på det här med mattider.

I dagsläget äter jag ungefär enligt följande:

08.15 Frukost
11.15 Lunch
17.00 alt 20.00 Kvällsmat

Det är mina fasta tider. Huruvida jag äter kvällsmat kl 17 eller 20 beror på när jag åker till hästen, direkt efter jobbet eller senare på kvällen. Där emellan småäter jag på något, alternativt går och öppnar och stänger kylskåpet eller skafferiet i jakt på något att äta.

Inte så konstigt att jag är ständigt sugen, speciellt på eftermiddagen. 6-9h mellan målen är alldeles för långt!

Så nu behöver jag hitta något som jag kan äta till eftermiddagsfikat (14.30) på jobbet. Tips någon?

5-9 Jan 2012

Jag hittade nydligen en sida på nätet som heter matdagboken.se.

Där kan man fylla i vad man äter om dagarna så får man veta hur mycket kalorier, fett, protein och kolhydrater det innebär. Se här nedanför, fett är blått, protein gult och kolhydrater grönt. Den blå stapeln är mitt kaloriintag i jämförelse med mitt ideal-intag av kalorier i den gula stapeln.

Torsdag 5/1


Fredag 6/1

Lördag 7/1



Söndag 8/1

Måndag 9/1



De två senast dagarna har jag försökt tänka på att äta mindre fett och försöka få i mig mer protein. Fettet har ju gått ner en aning, men proteinet är fortfarande lågt.

Kalorimässigt håller jag mig under min ideal-nivå vilket iof är bra när jag försöker gå ner i vikt, men det får inte bli för lite så att energin tryter, som tex i söndag.


Inget mera gäddhäng!

Jag har ju satt mig ett nyårslöfte att försöka få ett hälsosammare liv.

Jag upplever inte själv mig som särskilt överviktig även om jag blir mörkrädd när jag ser en del bilder. Räknar man BMI så ligger jag strax över gränsen till övervikt.

Min relation till mat:
Jag är en hemsk småätare. Jag vill alltid ha någonting att knapra på! Har varit lätt deprimerad i perioder och då är tröstätandet i princip konstant. Nu mera äter jag mest av tristess. Jag är nog i grunden en ganska rastlös själ, som gillar att ha mycket att göra.

Vad äter jag då? 
Frukost äter jag i veckorna på jobbet, ca 2h efter jag vaknat. Det funkar för mig. Likaså äter jag en stadig lunch på jobbet. Sen går det utför... Redan i bilen på vägen hem funderar jag på vad jag kan äta direkt när jag kommer hem, om jag måste åka förbi ICA på vägen hem eller inte. Samma sak när jag är på väg hem från stallet.

Det som oftast fyller min shoppingkorg är chips och läsk. Är jag deppig kan det bli så mycket som 1 påse chips om dagen med tillhörande 1½l Coca-Cola. Annars 2-3 påsar i veckan.

Min relation till motion:
Jag har ju min häst som behöver sin dagliga tillsyn. Han rids inte ännu, men vi går promenader och tömkör ett par gånger i veckan. Någon annan form av motion brukar det inte bli. Dessutom har jag ett stillasittande arbete.



Anledningen till att ta tag i min hälsa och diet är framför allt känner jag att jag inte får i mig det jag behöver. Tappar lätt koncentrationsförmågan och är trött och hängig. Att gå ner ett par kilo dessutom skulle inte vara så dumt.

Planer för framtiden
Jag började redan i höstas med att försöka byta ut chipsen mot ett något bättre kvällsmål. Den stora förändringen hittills är att jag slopat Coca-Colan. Första tiden somnade jag strax innan 9 i brist på socker och koffein. Rejäla abstinensbesvär i form av huvudvärk fick jag också. Men när det var över så var det lättare att även skippa chipsen. Dom är jag dock inte helt fri från ännu, men när suget tar över så ser jag alltid till att det åtminstone inte blir någon Coca-Cola till.

Som ersättare till Coca-Colan är det just nu äpplejuice som gäller. Jag hoppas så småningom kunna gå ner på vatten. För att få en vettigare kvällsmat har jag börjat äta ett par mackor på kvällen. Inte jättenyttigt, men bättre än chips iaf. Just nu håller jag på att testa med soppa till kvällsmat.

Efter att ha fyllt i mina måltider på matdagboken.se ett par dagar inser jag att min kost består av alldeles för mycker fett och kolhydrater. Men typ inget protein, något som jag proppar i min häst.

Hey ho! Let's Go!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0